Ön Yükleyiciyi Kapat

KANAL TEDAVİSİ

KANAL TEDAVİSİ

Kanal tedavisi dişin pulpasının temizlenerek ağrıya sebep olan sinirlerin ortadan kaldırılmasıdır. Çekim daha ucuz bir tedavi yöntemi olmasına rağmen, sağlam bir dişin kaybı, doldurulması zor bir boşluk oluşturmaktadır, bu boşluk köprü protez ya da implant uygulaması ile daha masraflı ve zor bir tedavi olmaktadır.

KANAL TEDAVİSİNDE AMAÇ

Kanal tedavisinin amacı, çürükler dolayısıyla kaybedilebilecek kötü durumdaki dişlerin, problemli kısımlarının temizlenerek, uzun süre daha ağızda kalmasını sağlamak, diş kayıpları dolayısıyla oluşabilecek hem maddi hem de manevi açıdan yorucu ve pahalı tedavilerin önüne geçmektir. Ağızda kanal tedavisi yapılarak kalan diş, o bölgede çiğnemeye yardım etmeye devam edecek, bu şekilde yine o bölgedeki kemiğin aktif halde kalmasıyla beraber çene kemiklerindeki erimeyi de önleyecektir.

KANAL TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?

Tedavi, dişin durumuna göre 1-3 seans arasında sürebilir. Tedavi sırasında, diş hekimi hastalıklı pulpayı çıkarır, kök kanallarını dezenfekte eder, genişletir, şekillendirir ve son olarak da sıkıca doldurup örtüleme sağlar. Bazı durumlarda, pulpa odasına ve kök kanallarına bakterileri yok etmek amacıyla ilaç da konulabilir. Ağır enfeksiyon vakalarında, diş hekimi ağızdan da ilaç alınmasını önerebilir.Dişlerin beslenme ve duyusunu sağlayan damar-sinir paketinin bulunduğu bölgeye pulpa adını veririz. Diş çürükleri derinleşerek bu bölgeye ulaştıklarında çeşitli belirtilerle karşılaşırız. Bunlar;
Sıcak-soğukta hassasiyet
Tatlı-ekşi yiyeceklerle dişin sızlaması
Yemek yerken ilgili dişte ağrı
Şiddetli gece ağrıları
Dişlerin kök hizasında şişkinlikler
Bu gibi durumlarda diş hekiminizin muayenesi ve alınan röntgenlerle diş çürüğünün boyutu ve gerekli tedavi değerlendirilir.

KÖK KANAL TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?

Lokal anestezi ile ilgili dişte tam bir uyuşukluk sağlanır. Dişteki çürük ve kanallarının içi çeşitli aletlerle tamamen boşaltılır ve temizlenir. Diş köklerinin uçlarında enfeksiyon bulunması ve bu enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak ek seanslarla pansuman yaparak bu bölgenin iyileşmesi sağlanır. Daha sonra boşaltılan, şekillendirilen, temizlenen bu kanallar kanal dolgusu ile tamamen tıkaçlanır. Üst yapı olarak da estetik dolgusu yapılan dişin tedavisi tamamlanmış olur.

KANAL TEDAVİSİNİN ÖNEMi

Kanal tedavisi gerekli dişler hastada genellikle şiddetli bir ağrı şikayeti oluşturur. Hastalar bu şiddetli ağrının ancak dişin çekilmesiyle geçebileceğini düşünür. Ancak bu şikayetlerin çoğunda kanal tedavisi ağrının giderilmesinde yeterli olmaktadır. Böylece hem doğal dişiniz ağızda tutulmuş hem de daha uzun sürecek olan bir tedavi gereksinimi(protez, implant vb.) ortadan kaldırılmış olur.