Diş taşları, dişlerin tam ve doğru bir şekilde temizlenememesi sonucu üzerlerinde biriken yapışkan özellikteki bakteri plağının sertleşmesi sonucu oluşur. Artık sert yapıdaki bu plak dişlerden fırçalamayla uzaklaştırılamaz ve çeşitli aletlerle profesyonel bir temizlik gerektirir.
Diş taşları temizlenmedikleri takdirde öncelikle diş etinde bir iltihap başlar. Bu iltihap, fırçalama esnasında oluşan dişeti kanamasıyla kendini gösterir. Şiddetli vakalarda spontan (kendiliğinden başlayan) kanamalar da oluşacaktır. Bir sonraki aşamada dişeti çekilmeleri başlayacak hatta çene kemiğinde erimeler görülecektir. Sonuç olarak dişler çürük olmamalarına rağmen kemik bağlantıları ortadan kalktığı için kaybedilecektir.
Diş taşı temizliğinin herhangi bir zararı olmamakla birlikte birikim olmasına rağmen temizletilmezlerse yol açacakları sorunlardan bahsettik. Temizlik esnasında dişler üzerindeki plak ve diş taşı hasta bölgelerden uzaklaştırılır ancak doğal diş dokusunda herhangi bir aşındırma yapılmaz. Bu genel yanlış kanının sebebi diş taşlarını temizlettiren kişilerin dişlerini küçülmüş gibi hissetmeleridir. Uzun süre dişlerin üzerini örten diş taşı birikimine alışmış birey bu süreçte dişlerinin formunun bu şekilde olduğunu düşünür ve hisseder. Dolayısıyla temizlik sonrası dişlerinin üzerinde birikinti olmayan halini “dişlerim küçüldü” olarak yorumlaması çok doğaldır.