Ön Yükleyiciyi Kapat

DİŞ BAKIMI

DİŞ BAKIMI

TOTAL BAKIM NEDİR?

Diş taşı temizliğinin yanısıra oral hijyen eğitimi, fluor uygulaması, dil temizliği gibi işlemleri kapsar.

NEDEN TOTAL BAKIM YAPTIRMAM GEREKİR?

Ellerimize, saçlarımıza, yüzümüze ayaklarımıza bakım yaptırırız fakat ağız genelde görünmeyen bölge olduğu için ihmal edilir. Ancak çiğneme alışkanlıkları ve doğru fırçalayamama gibi sebeplerle dişlerin özellikle diş eti hizasında ve ara yüzlerinde plak birikimi fazla olur. Bu plak zamanla kalsifiye olarak diş taşına dönüşür, renklenmeler başlar. Bu diş taşları diş eti hastalıklarının ana nedenidir. Kişi bu taşları ve renklenmeleri kendi temizleyemez. Sonuç olarak da artan bir ivmeyle taş birikimi hızlanır. Beraberinde de ağız kokusu, dişlerde sallanma, diş etlerinde kanama, ağızda hoş olmayan kahverengi renklenmeler ortaya çıkar. Bunların gözlenmemesi için belli aralıklarla diş hekimine gidip temizletilmesi gerekir.

TOTAL BAKIM NE GİBİ UYGULAMALAR İÇERİR?

Öncelikle dudak çevresi işlemler sırasında kurumaması için nemlendirilir. Ardından rutinde kullanılan ultrasonik temizleyici ile diş taşları kaldırılır. Air-flow denilen diş temizleme tozu ile diş araları ve renklenmeler temizlenir. Bunları takiben özel pat(macun) ve fırça ile diş yüzeyleri parlatılır. Bakteri birikiminin çok fazla olduğu dil yüzeyi temizlenir. Hem kontrol hem eğitim amaçlı tüm diş aralarına diş ipi uygulanır. Son olarak da fluor jeli uygulaması ile dişin minesi güçlendirilir ve hastaya nasıl bakım yapacağı öğretilir.

ACI VE AĞRI HİSSEDER MİYİM?

Diş eti çekilmesi olan bölgelerde su ile çalışıldığı için ufak hassasiyetler gözlenebilir. Ayrıca diş eti altındaki taşların temizliğinde bir miktar acıma olabilir bunun dışında ağrı veya acı hissetmezsiniz.

DİŞ ETLERİNDE KANAMA OLUR MU?

Diş etleri ödemli olan hastalarda kanama olur ancak bu korkulacak düzeyde değildir ve işlemler bittikten sonra devam etmez.

TÜM İŞLEMLER NE KADAR SÜRER?

İşlemler ortalama 30-45 dk arasında sürer. Diş taşı yoğunluğu fazla olup, diş eti altında çalışma gereken durumlarda ikinci bir seans uygulanır. Tüm tedavilerden sonra bir de kontrol seansı yapılır.

ULTRASONİK TEMİZLEYİCİLER DİŞE ZARAR VERİR Mİ?

Yanlış kullanım sonrasında dişte mikron düzeyinde çiziklere sebep olabilir. Bu da parlatma ve fluor uygulama işlemleri yapılmazsa dişlerin kısa sürede tekrar renklenmesine sebep olur. Bu yüzden diş hekimliği eğitimi almamış kişilere yaptırılan tedaviler biçok kez istenen sonuçları veremez.

HANGİ ARALIKLAR İLE YAPTIRMAM GEREKİR?

Dişlerin yerleşimi, tükürük yapısı, fırçalama ve beslenme alışkanlıklarına göre plak birikimi ve taş oluşumu değişkenlik gösterir. 6 aylık hekim kontrollerinde gerekli görüldükçe total bakım yapılır.

KANAMA VE AĞIZ KOKUSUNU ORTADAN KALDIRIR MI?

Sistemik bir hastalığa bağlı olmadıkça, total bakım ile diş eti problemi kaynaklı kanama ve ağız kokuları tedavi edilebilir.

FLOUR JELİ UYGULAMASININ NE GİBİ YARARLARI VARDIR?

Fluor jeli dişin mine tabakasında bulunan kristallerle tepkimeye girerek çürüğe daha dayanıklı ve hassasiyet hissine engel olan floroapatit kristallerinin oluşmasına sebep olur. Böylece mine dokusu daha şeffaf, parlak ve dayanıklı olur.

FLUOR JELİ NASIL UYGULANIR?

Dişler hava ile kurutularak özel köpük kaşıklarına 5ml civarında koyulan %1.23lük APF jeli ağızda en fazla 4 dk bekletilir ve fazlası temizlenir. Hastanın 30 dk kadar ağzını çalkalamaması istenir.

FLUOR JELİ ALERJİYE NEDEN OLUR MU?

Şimdiye kadar herhangi bir alerji gözlenmemiştir. Sistemik olarak alınmadığı için alerji oluşturma ihtimali çok çok düşüktür.

AİRFLOW TOZUNUN YUTULMASININ ZARARI VAR MIDIR?

Yutulmasının tespit edilen bir zararı gözlenmemiştir ancak her ihtimale karşın çift tükürük emici ile çalışılarak hastanın yutma riski en aza indirilir.

BU UYGULAMANIN BELİRLİ BİR YAŞ SINIRI VAR MI?

Hayır yoktur. Daha yüzeysel olarak süt dişlerine de yapılabilir.

HAMİLELİKTE BU UYGULAMAYI YAPTIRMANIN ZARARI VAR MIDIR?

Hamilelik döneminde diş etleri daha hiperemik ve ödemlidir. Bu yüzden kanama normale oranla daha fazla olur ancak bir sakıncası yoktur. Tercihen 3-6 ay arası dönemde rahatlıkla total bakım yaptırılabilir.

İŞLEMDEN SONRA DİŞLERDE HASSASİYET GÖRÜNÜR MÜ?

Bir çok diş taşı temizliği işlemlerinde görülen diş hassasiyet DentGroup total bakımda ortaya çıkmaz. Uygulanan fluor jeli dişlerde hassasiyeti kesip ağızda da ferah bir tat bırakır.

İŞLEMDEN SONRA YEME-IÇME ALIŞKANLIKLARINDA HERHANGI BIR DEĞIŞIKLIK YAPMAYA GEREK VAR MI?

Yarım saat kadar fluorun etkinliğini arttırmak için ağız çalkalanmaz, tükürülmez ve herhangi bir şey yiyip içilmez. Sonrasında normal alışkanlıklara devam edilebilir.

AĞIZDAKI DOLGULARA VE KAPLAMALARA BIR ZARARI VAR MIDIR?

Kesinlikle yoktur. Bu bakım işlemleri sırasında dolgular ve kaplamalar da parlatılır.

BU IŞLEMDEN SONRA DIŞLERIMIN RENGI AÇILIR MI?

Renklenme ve taşlar kaldırılınca muhakkak daha ferah bir görüntü oluşur ancak dişlerin kendi renginden daha açığı olmaz. Bunun için beyazlatma yaptırmak gerekir.

DIL TEMIZLIĞI NEDEN VE NASIL YAPILIR?

Dil papillerden oluşur ve bakteri birikimi için mükemmel bir yüzeydir. Genel olarak da temizlenmesi en çok unutulan yerdir. Düşük devir dönme hareketli fırçalar ile dil 10sn kadar fırçalanır. Hastalarda bir rahatsızlık hissine yol açmaz aksine bu bölgenin de temizlenmesi konusunda kişi bilinçlendirilir. Diş taşı temizliğinin yanısıra oral hijyen eğitimi, fluor uygulaması, dil temizliği gibi işlemleri kapsar.